Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Laat je STEM gelden

onderwijs, samenwerken, STEM

voorwerkgever, onderwijs
3 minuten leestijd
Actueel
voorwerkgever, onderwijs

Het imago van de sector metaal en technologie

Onterecht wordt er nog te vaak gedacht aan oude beroepen in de sector. Maar de sector is meer dan enkel metaal. Door de digitalisering, nieuwe technieken en technologieën krijgen de jobs een nieuwe definitie. Metaal én technologie gaan hand in hand, en reken maar op een grote diversiteit aan beroepen. Hoog tijd dus om aan het imago te werken!


Diverse beroepen, voor ieder wat wils

Om jongeren bewust te laten kiezen voor een geschikte opleiding en job, is het van alle belang dat ze een goed beeld vormen van de brede waaier aan beroepen. Want binnen de sector is er voor ieder wat wils! Er is ruimte voor wie graag met de handen werkt, liever voor een beeldscherm zit, robots bestuurt,… Denkers, doeners en creatievelingen, je vindt ze allemaal terug in de bedrijven. Éen ding is zeker, vanwege de snel veranderende wereld en jobs, stijgt de nood aan STEM-profielen.

Wat zijn STEM-profielen?

STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Mogen deze begrippen nu toevallig hetgeen zijn dat de samenleving de dag van vandaag typeert! Net daarom worden er meer technische of wetenschappelijke profielen gezocht. Of zij makkelijk gevonden worden, is een andere vraag. VDAB ontving in het voorbije jaar meer dan 15.000 vacatures uit onze sector waarvan maar liefst de helft STEM-jobs zijn. Het zijn vooral de STEM-vacatures die open blijven staan.

Willen we de vele vacatures vlotter invullen, moeten we STEM-loopbanen aantrekkelijker maken en mensen beter opleiden. Naast om- en/of bijscholing van eigen medewerkers, hebben we zeker nog een impact te maken in het onderwijs.

Verruim je STEM-horizon

Het startschot naar een STEM-loopbaan wordt gegeven op de schoolbanken! Helaas blijkt het geen evidentie om als jongere voor een STEM-studierichting te kiezen. Het is aan ons, de sector en de bedrijven, om hier een boost aan te geven door samen te werken met het onderwijs.

Als loopbaanfonds van de metaal -en technologische industrie dragen we graag ons steentje bij. Zo ondersteunen we duaal leren en werkt elke provincie samen met de RTC’s (Regionale Technologisch Centra) en met het Beroepenhuis. We organiseren verschillende initiatieven in samenwerking met scholen, bedrijven en partners, bijvoorbeeld de Beroepenrally. Tijdens de Beroepenrally proeven jongeren al doende van verschillende beroepen.

Samenwerking met het onderwijs loont!

Jongeren zijn de werknemers van de toekomst. Door de talrijke mogelijkheden te introduceren, kan een goed geïnformeerde leerling zijn of haar talenten en interesses ontdekken en daardoor een juiste en bewuste loopbaankeuze maken.

Als bedrijf heb je ook de kans om aan leerkrachten aan te geven welke kennis en competenties belangrijk zijn voor tewerkstelling. Leerkrachten kunnen hun lessen hierop afstemmen, de juiste accenten leggen en hun leerlingen beter begeleiden. Dankzij de samenwerking zorg je dus niet alleen dat méér mensen de weg vinden naar jouw organisatie, maar ook de geschikte, beter opgeleide mensen. Dat resulteert in succesvolle matches met jouw vacatures!

Een win-winsituatie voor alle stakeholders

Ook scholen hebben baat bij de samenwerking om hun leerlingen goed te kunnen onderwijzen. De nieuwe technieken en hoogtechnologische toepassingen zijn namelijk vaak als eerste te vinden in het bedrijfsleven. Voor het onderwijs blijkt het heel moeilijk om de snelle technologische veranderingen bij te benen, maar door scholen uit te nodigen op de werkvloer, krijgen zowel leerkrachten als leerlingen de kans om bij te leren. Leerkrachten zijn dan ook heel trots om hun leerlingen te tonen waar zij straks met hun diploma’s terechtkunnen.

Ben je overtuigd? Welke acties neem jij om de samenwerking te bevorderen?

Meer over onze initiatieven voor het onderwijs

Enthousiasmeren de filmpjes van STEMhelden nog niet genoeg, dan kunnen jongeren tijdens events als TechnoBoost (West-Vlaanderen), Techniekfestival (Oost-Vlaanderen), Bring innovation to life (Antwerpen) en Ontdek Techniektalent (Limburg) kennismaken met techniek, innovatieve bedrijven en STEM-onderwijs. Jongeren zijn zeker ook van harte welkom in STEM-academies zoals Creaclub Technica en Techniekacademie!

En de leerkrachten dan? Hen houden we graag up-to-date via workshops en opleidingen, en ze kunnen rekenen op lesmateriaal.