Event - de Beroepenrally voor jongeren - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

De Beroepenrally voor jongeren

voor onderwijs
Project
voor onderwijs

Tijdens de Beroepenrally beleven jongeren beroepen uit de Gentse metaal- en technologiesector

Leerlingen uit het 4e jaar TSO (elektromechanica, industriële wetenschappen, mechanische technieken, elektrotechnieken, elektriciteit elektronica) en het 4e jaar BSO (mechanica, elektriciteit …) zakken elk jaar af naar een 7-tal bedrijven uit de Gentse metaal- en technologiesector. Zij ontdekken er technische beroepen aan de hand van interessante en praktische activiteiten.

De jongeren beleven het beroep dus in realiteit en zien hoe het er in bedrijven aan toe gaat. Dit kan inspireren voor een toekomstige job of studentenjob. Zo ging een leerling die in 2020 deelnam aan deze beroepenrally als jobstudent aan de slag bij één van de deelnemende bedrijven.

Handen uit de mouwen!

Tijdens de laatste editie namen deze scholen uit Gent en omgeving deel: HTISAEdugoTectura Groenkouter, Tectura Gent CentrumDon Bosco Sint-Denijs-Westrem en Broederschool Stekene. De leerlingen ontdekken beroepen én hun eigen talenten door de handen uit de mouwen te steken:

  • deurmodule van een auto assembleren bij Brose
  • staal voor elektrische motoren onderzoeken bij OCAS
  • safetybox kraken door info te zoeken over motoren bij Anglo Belgian Corporation
  • uittesten van nieuwe technologie voor aluminiumverbindingen bij SNOP Automotive
  • behendigheidstests afleggen voor het monteren van een motorblok bij Volvo Car Gent (Engine Center) en een unieke blik op de samenstelling van batterijmodules voor elektrische wagens, inclusief korte training
  • hoes monteren op het metalen frame van een autostoel bij Adient
  • een oefening doen met kabeldraagsystemen en bekabelingstechnieken bij EQUANS (Engie Solutions)

Beproefd recept

Een Beroepenrally is een beproefd recept om jongeren op een halve dag kennis te laten maken met technische (knelpunt)beroepen en de bedrijfswereld. Leerkrachten en leerlingen zijn er telkens heel enthousiast over. Beroepen en de bijhorende talenten worden concreet zichtbaar en tastbaar, en bovendien is er voldoende educatieve omkadering. Voor ze op bedrijfsbezoek gaan, krijgen de leerlingen een boeiende inleidende les over de sector en de beroepen. De leerkracht kan rekenen op een handleiding specifiek voor de Beroepenrally. De begeleiding op de dag zelf gebeurt door bedrijfsmedewerkers, mtech+, de dienst Werk & Activering van Stad Gent en Het Beroepenhuis.

Een initiatief van ...

De Beroepenrally Metaal en Technologie is een organisatie van mtech+, de dienst Werk & Activering van Stad Gent en Het Beroepenhuis. Met de bijzonder gewaardeerde medewerking van de bedrijven die hun deuren openstellen.

Bekijk de foto's van de Beroepenrally 2022 en 2023!

Via deze link vind je onze foto’s van de editie van oktober 2022. Benieuwd naar de sfeerbeelden van editie oktober 2023? Klik dan snel hier verder!

Bekijk hier de aftermovie van de Beroepenrally 2021!

Voor bijkomende informatie, contacteer:

  • mtech+ – Karen Maes – 0497 52 97 77
  • Stad Gent – Ann De Cuyper – 0474 36 51 44
  • Het Beroepenhuis vzw – Sara Kooyman – 09 330 85 50 of 0485 27 67 09

Partners

Dit project wordt je aangeboden in volgende regio's:

Oost-Vlaanderen

Projecten onderwijs

In 2019 organiseerden wij samen met het RTC, de stad Gent, de provincie en diverse collegasectoren voor de eerste keer ...

Projecten onderwijs