Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Projecten onderwijs

Oost-Vlaanderen

voor onderwijs
Project
voor onderwijs

Creaclub Technica

Creaclub Technica is een STEM-initiatief van mtech+ Oost-Vlaanderen en Het Beroepenhuis, en maakt deel uit van het netwerk van de STEM-academies. De mtech+-academie overtuigt leerlingen en hun ouders om STEM-opleidingen als een mogelijke en mooie toekomst te zien.

Deze STEM-academie gaat door op locatie van Het Beroepenhuis in Gent. Zeker meisjes, maar ook jongens van 11 tot 14 jaar worden tijdens hun vrije tijd op een creatieve manier geboeid voor STEM. De jongeren nemen deel aan leuke activiteiten binnen techniek. Op die manier ontdekken ze en ontwikkelen ze in 7 sessies hun eigen kerntalenten voor techniek. De laatste sessie vindt plaats in een bedrijf uit de sector van Metaal & Technologie. Tijdens dit bedrijfsbezoek stellen de deelnemers hun STEM-eindwerkjes aan iedereen voor. Ook de ouders zijn hier welkom!

 

Nascholing STEM voor leerkrachten basis onderwijs

Leerkrachten basis onderwijs kunnen op ons rekenen voor nascholingen rond STEM-activiteiten in de klas.

Zo is er de nascholing 3D-printen, die tweemaal per jaar doorgaat en mogelijk wordt gemaakt door het Beroepenhuis, Ingegno Maker Space en mtech+.

Tijdens deze activiteit maken leerkrachten kennis met computertekenen in 3D en creëren ze een eigen ontwerp. Ze printen hun eigen ontwerp en leren zo de praktische werking van een 3D-printer kennen.

Na het volgen van deze opleiding kunnen leerkrachten de 3D-printers ontlenen (€50/printer voor 3 dagen), om de leerlingen kennis te laten maken met de wondere wereld van het 3D-printen!

Elke deelnemer is nadien ook welkom voor een gratis oefensessie bij Ingegno in Drongen. Leuk toch?

Schrijf je in via de website van het Beroepenhuis!

Beroepenrally Metaal & Technologie

Met de beroepenrally maken wij jongeren warm voor technische beroepen!

Aan de hand van leuke en praktische activiteiten steken jongeren uit het vierde jaar secundair onderwijs de handen uit de mouwen. Zo maken ze kennis met technische en knelpuntberoepen en ontdekken ze hun eigen talenten.

Leerkrachten en leerlingen zijn er sinds de eerste editie in 2012 zo enthousiast over, dat we daarom voor de 7de keer dit evenement organiseren. Deze editie zal plaatsvinden op 21 oktober 2021 in het Skaldenpark in Gent.

De succesvolle edities hebben we te danken aan onze waardevolle samenwerking met de stad Gent, Het Beroepenhuis, de dienst Werk en Economie en een zestal Gentse bedrijven uit de sector metaal & technologie.

Voor wie?

De deelnemers zijn jongeren uit het vierde jaar secundair onderwijs van Gentse technische scholen. 

Welke activiteiten?

Zeven bedrijven ontvangen hen voor een waaier aan activiteiten:

  • Brose: deurmodule van een auto monteren
  • OCAS: metalen prototype inspecteren op fouten
  • Plasman: kwaliteitscontrole van een bumpermodule
  • SNOP: koetswerk op onvolkomenheden controleren en bijschaven
  • Volvo Car Gent (Engine Center): behendigheidstests afleggen voor het monteren van een motorblok
  • Adient: hoes monteren op het metalen frame van een autostoel
  • EQUANS (Engie Academy)

De jongeren beleven het beroep in realiteit en zien hoe het er in de bedrijven van de sector aan toe gaat. Knelpuntberoepen en de bijhorende talenten worden op die manier zichtbaar en tastbaar. Voorafgaand aan deze praktijkervaring krijgen de leerlingen een boeiende inleidende les over de sector en de beroepen. Dankzij een specifiek ontworpen handleiding bekomt de leerkracht informatie. De begeleiding op de dag zelf gebeurt door bedrijfsmedewerkers, mtech+, Onderwijscentrum Stad Gent en Het Beroepenhuis.

Lees meer via deze link.

Techniekfestival

In 2019 organiseerden wij samen met het RTC, de stad Gent, de provincie en diverse collegasectoren voor de eerste keer het Techniekfestival. Een groots techniekevent dat een samengaan was van Technologica en Boetiek Techniek, het sectorinitiatief dat in 2012 werd opgericht in samenwerking met de stad Gent.

Met het Techniekfestival mikken we op twee grote doelstellingen:

  • Meer instroom in het technisch en beroepsgericht onderwijs
  • Meer samenwerking tussen de 3de graad van het technisch en beroepsgericht onderwijs en de arbeidsmarkt

Verschillende technische sectoren bundelen sinds 2019 de krachten om techniekonderwijs en -jobs te promoten bij jongeren, leerlingen, hun ouders en het brede publiek. Als rode draad loopt het studiegebied mechanica-elektriciteit. Het doel is om samen met de leerlingen van de eindwerken het beroepsgericht en technisch onderwijs in een positief daglicht te stellen.

Het Techniekfestival kan intussen rekenen op een breed gedragen partnerschap. In 2020 is de editie helaas niet kunnen doorgaan vanwege COVID-19. Dat heeft ons de juiste voorzorgen doen nemen om het festival in 2021 virtueel te organiseren. Ben je bij de volgende editie? Lees hier meer over Techniekfestival!