Samenwerking Bouw & Metaal - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Samenwerking Bouw & Metaal

voor onderwijs
Project
voor onderwijs

Wat?

In 2023 gingen we voor de eerste keer van start met een pilootproject samen met de sector van de bouw, namelijk “Bouw & Metaal goes Intersectoraal”. Met dit project willen we leerlingen laten kennismaken met STEM-richtingen, jobs en bedrijven van zowel de sector metaal & technologie als de sector van de bouw. We verruimden hun horizon via bedrijfsbezoeken met rondleiding en workshops. Op deze manier zien leerlingen de real-life toepassingen van STEM. 

Waarom samenwerken?

Beide sectoren kampen met dezelfde uitdagingen. Er zijn heel wat STEM-gerelateerde knelpuntvacatures die we niet makkelijk ingevuld krijgen. Door de handen in elkaar te slaan willen we jongeren warm maken voor STEM en een STEM-toekomst promoten. We geloven dat we elkaar door deze samenwerking alleen maar kunnen versterken. Tenslotte is 1 + 1 = 3! Samen krikken we het imago van de sectoren op en vergroten we de instroom in technische richtingen en jobs.

De eerste proeftrajecten

Op basis van input van scholen gingen we aan de slag met de organisatie van 4 proeftrajecten. 

Tijdens de maand mei 2023 gingen: 

  • 37 leerlingen van Bernardustechnicum Oudenaarde op bezoek bij Danilith (11 leerlingen 4ejaar Mechanische technieken dubbele finaliteit en 26 leerlingen 2ejaars STEM A + B) 
  • 40 leerlingen van Bernardustechnicum Oudenaarde op bezoek bij Willems (9 leerlingen 4ejaars Hout Arbeidsmarkt en 31 leerlingen 2ejaars STEM B) 
  • 15 leerlingen van Tectura Groenkouter op bezoek bij Wyckaert (14 leerlingen 2e jaar STEM B en 1 leerling 2e jaar STEM A) 
  • 26 leerlingen van Tectura Gent centrum en Tectura Merelbeke op bezoek bij Anglo Belgian Corporation (ABC) (8 leerlingen 2e jaar STEM B Tectura Gent centrum en 18 leerlingen 2e jaar STEM B Tectura Merelbeke) 

Ze genoten van een exclusieve rondleiding in het bedrijf en dompelden zich onder in praktische en STEM-gerelateerde activiteiten. Ze gingen bijvoorbeeld aan de slag met de TEO-praktijkkoffer elektriciteit, een digitaal interactief spel met 5 beroepen uit de sector metaal & technologie en een quiz. De leerlingen puzzelden met de tangram en bouwden constructies. Ze vlogen een parcours met drones, ontdekten de voordelen van het exoskelet en maakten kennis met een VR-bril. 

We merkten een groot enthousiasme en nieuwsgierigheid bij leerlingen en leerkrachten, maar ook bij de bedrijven en onszelf als organisatoren. Intussen evalueerden we het pilootproject en noteerden we onze verbeterpunten om in 2024 opnieuw fantastische trajecten op te zetten! 

Volgende editie

De volgende trajecten plannen we te organiseren rond februari – maart 2024. Wordt dus zeker vervolgd. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties, laat het ons zeker weten. 

Beelden zeggen meer dan woorden...

Benieuwd naar onze fotogalerij? Vind onderaan deze pagina een selectie of neem hier een kijkje:

Partners

Dit project wordt je aangeboden in volgende regio's:

Oost-Vlaanderen