Week van Duaal: 24 april - 28 april 2023 - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Week van Duaal: 24 april – 28 april 2023

onderwijs, arbeidsmarkt, duaal leren, erkenning

voor werkgever, onderwijs
3 minuten leestijd
Actueel
voor werkgever, onderwijs

In 2023 staat de week van 24 april t.e.m. 28 april helemaal in het teken van duaal leren. Want duaal leren, dat is het nieuwe leren én werken!

Duaal leren, wat is het?

Dat is een een onderwijsvorm waarbij leerlingen vaardigheden aangeleerd krijgen op school en op de werkvloer. Duaal leren kan aangeboden worden door een secundaire school, een centrum voor Deeltijds Onderwijs of een Syntra-lesplaats. Ook binnen het volwassenonderwijs is duaal leren mogelijk sinds september 2022.

Jongeren die een duale opleiding volgen, zijn minimaal 15 en maximaal 25 jaar oud. De jongeren worden in de opleidings- of onderwijsinstelling gescreend om na te gaan of ze de competenties hebben om te kunnen functioneren op de werkvloer.

Bij duaal leren sluiten de leerling, het bedrijf en de school een overeenkomst. In de overeenkomst staat ook bepaald hoeveel uur de leerling opgeleid wordt in het bedrijf. Doorgaans komt dit overeen met 3 dagen per week opleiding in een leerbedrijf, en 2 dagen per week op school, maar dit kan afwijken. De leerling komt in de meeste gevallen ook voor een volledig schooljaar naar jouw onderneming. Vanuit de school wordt de leerling uiteraard ook ondersteund door een trajectbegeleider en de vakleerkracht. Deze persoon zal ook regelmatig langskomen in het bedrijf, om afspraken te maken over het leertraject van de leerling en jullie als bedrijf ook te ondersteunen.

Zelf zien wat duaal leren precies inhoudt?

Frédéric volgde bij Piet Andries in Sint-Laureins een duaal traject. Zaakvoerder én mentor Piet leerde hem de kneepjes van het vak. In onderstaand filmpje vertellen ze graag hun ervaringen met duaal leren.

Is duaal leren iets voor uw bedrijf? Doe de test!

  • Wil je bijdragen aan de professionalisering van werknemers binnen jouw sector?
  • Zie je de voordelen van een netwerk met scholen uit de omgeving?
  • Wil je graag een sterke leercultuur binnen je bedrijf waarbij werknemers worden gestimuleerd om na te denken over hun dagelijkse handelingen en procedures?
  • Zie jij een positief en dynamisch imago voor jouw bedrijf helemaal zitten?
  • Wil je tijd investeren om een duale leerling op te leiden en jouw ervaring en expertise door te geven aan de werknemers van morgen?
  • Wil je de kans vergroten dat een openstaande vacature wordt ingevuld door een jonge werknemer die al werd opgeleid met de machines uit jouw bedrijf?

Zes keer ‘ja’ geantwoord? Dan is duaal leren echt iets voor jouw bedrijf!

Verloop van erkenning

Als je graag een duale leerling wilt opleiden dan heb je eerst een erkenning nodig. Meer info over hoe die aanvraag verloopt vind je hier.

Tip!

Jouw loopbaanfonds helpt je graag van A-Z dus neem gerust contact op.

Meewerken aan de toekomst?

Als het kriebelt om te starten met het opleiden van een duale leerling, volg je best deze stappen:

  1. Neem contact op met provinciaal adviseur. Zij nemen je bedrijf mee doorheen de eerste stappen en bekijken voor welke duale opleidingen jouw bedrijf in aanmerking komt en met welke scholen je kan samenwerken.
  2. Je doet een erkenningsaanvraag. Tijdens het erkenningsgesprek met de provinciaal adviseur van Mtech+ krijg je alle nodige informatie over de voorwaarden en sociale verplichtingen.
  3. Erkend leerbedrijf? Dan gaan we op zoek naar een duale leerling met wie het klikt.

Mag het allemaal nog wat meer zijn? Neem dan zeker ook eens het stappenplan van Agoria door of surf naar duaaltech.be. En natuurlijk begeleidt mtech+ jou graag bij elke stap! Contacteer dus zeker jouw provinciaal adviseur bij interesse.