Van buschauffeur tot elektrotechnicus: iedereen kan bijleren - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Van buschauffeur tot elektrotechnicus: iedereen kan bijleren

opleidingen, iedereen kan bijleren, levenslang leren

voor werknemer, werkgever
2 minuten leestijd
Actueel
voor werknemer, werkgever

Buschauffeur Martine (56) leerde onlangs ecologisch rijden. En beveiligingstechnicus Amir (24) leert elke maand wel een nieuwe high techcamera kennen. Elke sector evolueert vandaag razendsnel. Het maakt niet uit of je jong of oud, beginner of ervaren, denker of doener bent. Levenslang bijleren is de enige manier om kennis en vaardigheden op peil te houden. Met de campagne

iedereenkanbijleren.be willen 38 sectorfondsen en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) werknemers en bedrijven aanzetten om levenslang te leren en hen naar het opleidingsaanbod van de sectorfondsen leiden.

Sectorfondsen bieden betaalbaar bijleren voor grote en kleine bedrijven

Sectorfondsen ondersteunen de werknemers en werkgevers van hun sector met opleidingen of opleidingspremies. Een sectorfonds wordt paritair beheerd door de sociale partners. Vlaanderen telt zo’n 38 sectorfondsen.

Het opleidingsaanbod van de sectorfondsen is vaak gratis of laagdrempelig, maar nog te weinig werknemers en werkgevers vinden de weg. Nochtans was zo’n aanbod nog nooit zo relevant. Het stelt medewerkers in staat snelle evoluties in de werkomgeving en verregaande digitalisering bij te benen. Zeker in tijden waarin veel bedrijven het moeilijker krijgen, of voor werknemers die zich in kwetsbare posities bevinden, kan het aanbod van de sectorfondsen het verschil maken.

Voor werknemers die niet weten bij welk sectorfonds hun bedrijf is aangesloten, is er op de website een handige tool voorzien. Door het nummer van je paritair comité (PC) op je loonbrief in de zoekbalk in te geven, kom je vanzelf op het juiste sectorfonds en zijn opleidingsaanbod uit.

Elektrotechnici, opvoeders en buschauffeurs getuigen

Op de campagnewebsite iedereenkanbijleren.be getuigen werknemers uit uiteenlopende sectoren – van elektrotechniek over de zorg tot buschauffeur - over hoe opleidingen hen vooruithelpen in hun job. Maxim (25) werkt in de sociale sector. “Niets van wat je bijleert, is verspild. Opleidingen zorgen ervoor dat ik minder vragen moet stellen. Nu vind ik zelf oplossingen.” En buschauffeur Martine (56) vertelt hoe haar opleiding rond ecologisch rijden haar rijgdrag veranderde: “Ik rij nu heel wat zuiniger, ook privé.”

Een opleiding volgen maakt je niet alleen beter in je job, maar geeft ook het nodige zelfvertrouwen en laat je groeien als persoon.

De sectorfondsen en SERV: samen voor levenslang leren

Van 16 november 2022 tot februari 2023 brengen de 38 sectorfondsen samen deze belangrijke boodschap tot bij hun werkgevers en werknemers, via social media, infosessies, affiches … Dat doen ze met de steun van de SERV en de Vlaamse overheid, die intersectoraal overleg stimuleren en coördineren.