Techniekfestival zet energietransitie in de spotlights - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Techniekfestival zet energietransitie in de spotlights

techniekfestival, basisonderwijs, STEM, techniek

voor werknemer, werkgever, werkzoekend, onderwijs
2 minuten leestijd
Actueel
voor werknemer, werkgever, werkzoekend, onderwijs

Flanders Expo in Gent transformeerde op donderdag 23 mei 2024 opnieuw tot het Techniekfestival waar 1000 leerlingen van het basisonderwijs kwamen proeven van techniek en kennismaakten met STEM-projecten.

We kunnen spreken van een geslaagde editie want maar liefst:

  • 31 basisscholen zakten af naar het Techniekfestival (1000 leerlingen!)
  • 185 leerlingen uit 20 beroepsgerichte en technische scholen kwamen langs
  • 60 ondernemingen en scholen inspireerden de leerlingen over STEM
  • 30 STEM-projecten kwamen aan bod
  • 7 TECHtalks gingen door over hernieuwbare energie en technologie
  • 1 interview op Radio 1 werd uitgezonden
  • én 1 reportage op Karrewiet!

Net zoals vorig jaar waren onze Metaalmatch-cursisten aanwezig op het Techniekfestival. Samen met hen begeleidden we een creatieve workshop ‘solderen’ voor de leerlingen. Wat precies elektromechanica en pneumatica is, ontdekten de leerlingen via de TEO-koffers. Via een digitale en interactieve game konden ze dan weer enkele beroepen uit de sector leren kennen. En er werd ook gestreden om de eerste plek van onze EnergieQuiz te bemachtigen.

Een geslaagde dag, al zeggen we het zelf. En wie weet zien we een deel van dit ongelooflijke talent de komende jaren binnen een STEM richting?!

Onze boeiende sector

De sector Metaal & Technologie was present. Ook Volvo Car Gent, Volvo Group, Anglo Belgian Corporation (ABC) en Equans hadden er een leuke en leerrijke stand. Zo konden leerlingen eendjes vangen met een cobot, het belang van veiligheid in een (elektrische) wagen ondervinden, bouwen aan een (waterstof-)motor, aansluiten van een windmolentje of een leuke foto maken bij de photobooth!

Een grote dankjewel aan deze bedrijven voor hun engagement.

TECHtalks over energietransitie

Nieuw dit jaar waren de TECHtalks, gegeven door de deelnemende bedrijven, (opleidings)partners en de sectoren. De focus van deze talks (en van het Techniekfestival) was de energietransitie. Leerlingen ontdekten welke cruciale rol STEM hierin speelt en dat een technische studiekeuze dus veelbelovend is!

Een breed partnerschap

Het Techniekfestival wordt gedragen door een breed partnerschap: RTC Oost-Vlaanderen, mtech+ Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent, VOLTA, Alimento, Cobot, PlastIQ en VDAB. Samen met scholen en bedrijven zetten we beroepsgericht en technisch onderwijs positief in de kijker.

Graag meer info?

Ben je getriggerd en wil je ook op de volgende editie leerlingen warm maken voor techniek en STEM? Laat het ons weten. Neem zeker eens een kijkje onze webpagina of op de site van het Techniekfestival. Ook de aftermovie vind je daar terug!

De rode (groene) draad dit jaar was duurzame energie. Zo willen we vanuit ons Interreg project Energie(k) Onderwijs iedereen enthusiasmeren voor een toekomst in de energietransitie. Lees meer over het project op deze pagina.