Spanning op de arbeidsmarkt - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Spanning op de arbeidsmarkt

2 minuten leestijd
Actueel

Elk jaar voert de VDAB een statistisch onderzoek uit naar de knelpuntberoepen op de Vlaamse arbeidsmarkt. Vorig najaar peilde mtech+ de Vlaamse ondernemingen in de metaalverwerkende en technologische sectoren naar hetzelfde via een kleine bevraging. Het was niet onze bedoeling om met een wetenschappelijke studie het werk van VDAB te herhalen. We wensten wél te achterhalen wat er bij onze ondernemingen leeft wanneer zij zich op de arbeidsmarkt begeven om nieuwe krachten te vinden. Tegelijkertijd checkten we de bekendheid van enkele oplossingen die mtech+ aanbiedt.

Van 226 bedrijven ontvingen we een antwoord. Een aantal vragen gingen over de algemene context waarbinnen ondernemingen vandaag actief zijn. Zo stelden we onder andere deze twee vragen: “Verwacht je dat de hoge energieprijzen en/of huidige economische sancties een impact op de werking van je onderneming zullen hebben, of dat de huidige impact lang blijft duren?”, en “Verwacht je een impact van een nakende recessie en zo ja, welke?”. De gecombineerde antwoorden op deze vragen waren niet wat we vermoedden: 2 op de 3 respondenten gaven aan dat ze een effect op de werking van hun onderneming verwachten terwijl van die bedrijven slechts 34% een effect op hun tewerkstelling verwachten. Wij hadden een somberder beeld. Zelfs in deze moeilijke tijden zeggen 7 op de 10 werkgevers dat ze op zoek blijven naar nieuwe medewerkers. Vaak gaat het dan om een vervangingsvraag maar bijna 20% van de werkgevers voorziet aanwervingen omwille van groei van hun onderneming.

Naar deze beroepen zijn we met zijn allen op zoek

Als we naar de beroepen kijken die het meest knellen op de arbeidsmarkt, dan benaderen de resultaten van onze enquête de resultaten van de VDAB.

De voornaamste reden waarom werkgevers deze functies aanvoelen als knelpuntberoepen is dat ze geen geschikte kandidaten vinden. Het zijn dan ook moeilijke profielen die redelijk wat kennis en ervaring vereisen.

Wanneer we peilden naar mogelijke structurele oplossingen voor deze knelpunten dan stellen we vast dat iets meer dan de helft (56%) van de bedrijven bereid is om leerlingen in het duaal leerstelsel te ontvangen. Op die manier kunnen werkgevers zich verzekeren van de opvolging van werkkrachten die binnen afzienbare tijd met pensioen zullen vertrekken. Ook het opleiden van werkzoekenden wordt als een goed alternatief gezien om nieuwe medewerkers aan te werven. Maar ook die oplossing moet vooraf goed gepland worden omdat die vormingstrajecten van enkele maanden tot een jaar in beslag nemen.

mtech+ helpt je op weg

Wil jij met bovenstaande oplossingen ook een antwoord vinden op jouw rekruteringsvraag? Neem dan contact op met jouw provinciale accountmanager van mtech+.