Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

mtech+: nieuwe naam en missie voor loopbaanfondsen

loopbaanrekening, Duurzame loopbanen, arbeidsmarkt, loopbaanfonds

voor werknemer, werkgever, werkzoekend, onderwijs
Actueel
voor werknemer, werkgever, werkzoekend, onderwijs

De opleidingsfondsen in Vlaanderen voor de metaal- en technologische industrie veranderden in het voorjaar van naam en van missie. Met de nieuwe naam wordt er één duidelijke visie met eenzelfde look and feel uitgedragen in heel Vlaanderen. Ook inhoudelijk verandert er het een en ander: naast het organiseren van opleidingen wordt er ingezet op het stimuleren en ondersteunen van duurzame loopbanen in de sector.

Dertig jaar geleden werden de loopbaanfondsen in het leven geroepen door de sociale partners van de metaal- en technologische industrie. Het doel was voornamelijk het organiseren van opleidingen voor de bedrijven in de sector. Maar vandaag ziet de arbeidsmarkt er helemaal anders uit. De digitalisering en de versnelde technologische veranderingen vragen steeds meer van onze bedrijven en hun werknemers: kwaliteit, innovatie, stressbestendigheid, creativiteit, flexibiliteit zijn maar enkele voorbeelden. Reden genoeg voor mtech+ om de ondersteuning af te stemmen op de huidige noden. En nu is het ideale moment om de loopbaanfondsen heruit te vinden en af te stemmen op de nieuwe werkelijkheid.

mtech+ legt de focus op het stimuleren van kwaliteitsvolle loopbanen en duurzaam loopbaanbeleid. “We zetten werknemers aan om stil te staan bij hun loopbaan, initiatieven te nemen die verder reiken dan hun huidige job en zich te ontwikkelen in de richting van hun talenten en interesses. Waar vroeger werknemers vaak hun hele loopbaan werkten voor hetzelfde bedrijf, zien we vandaag een arbeidsmarkt die snel evolueert door nieuwe technologieën, digitalisering en robotisering. Dat leidt tot nieuwe soorten maar ook tot de afbouw van de bestaande jobs”, vertellen Bart Van Hooreweghe en Kris Van Eeckhout van mtech+ Vlaanderen.

Loopbaanrekening

Eén van de vele acties is de loopbaanrekening: hiermee wil mtech+ werknemers een extra ondersteuning bieden. Deze loopbaanrekening kunnen werknemers gebruiken om in hun vrije tijd een opleiding naar keuze te volgen of een loopbaancoach onder de arm te nemen. “We trekken hier 1.000 euro voor uit per jaar per werknemer”, gaan Bart en Kris verder. “Naast deze premie blijven we uiteraard de bedrijven in onze sector sensibiliseren en ondersteunen om hun personeel de nodige tools aan te bieden voor een duurzame loopbaan. Een gezonde onderneming met gemotiveerde arbeidskrachten komt immers ten goede aan de bedrijfsresultaten.”

Het team van consulenten en experten staat klaar om de bedrijven en de werknemers van de metaal- en technologische industrie te ondersteunen. Werknemers die gebruik willen maken van hun loopbaanrekening kunnen voor de voorwaarden steeds terecht op het provinciaal mtech+ secretariaat. Ook bedrijven met een opleidingsvraag, een transitievraagstuk of een herscholingsprobleem kunnen mtech+ steeds contacteren.