De kmo Euro-Serre gaat aan de slag met de competentiecheques en kiest voor bekwaam personeelstalent. - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

De kmo Euro-Serre gaat aan de slag met de competentiecheques en kiest voor bekwaam personeelstalent.

2 minuten leestijd
Actueel

Euro-serre heeft recentelijk de primeur behaald in de metaal- en technologiesector door met succes het project Competentiechecks af te ronden. Als een KMO met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1978, staat Euro-serre bekend om zijn diverse assortiment aluminium hobbyserres en tuinkamers.

Een nieuwe stap

Vlak voor het begin van het zomerverlof maakte Stijn Lemmens, de derde generatie aan het roer van dit familiebedrijf, een gedurfde beslissing. Hij besloot samen te werken met de externe partner Novare voor een ambitieus project genaamd Competentiechecks.

Het belang van competenties bij Euro-Serre

Het denken in termen van competenties was voor Euro-serre geen onbekend terrein. Vijftien jaar geleden, op initiatief van Lisette Gijsen, mede-zaakvoerder van de tweede generatie, begon het bedrijf met het in kaart brengen van de competenties van hun medewerkers. Dit was bedoeld om een professioneel loonbeleid te ontwikkelen. Naarmate het bedrijf groeide, werd het echter duidelijk dat er meer uit deze oefening gehaald kon worden. Bij Euro-serre vormen medewerkers de kern van het bedrijf, en door hun competenties te versterken, kunnen ze duurzame groei realiseren.

De projectmedewerkers, Annelies, Ilse en David, kijken tevreden terug op de stappen die ze hebben ondernomen en zijn trots op de behaalde resultaten. Samen met Sylvie Van Belle van Novare hebben ze de kerncompetenties van Euro-serre gedefinieerd op basis van het DNA van het bedrijf. Deze werden aangevuld met specifieke competenties voor elke functie, en voor elke competentie werd een waardering opgesteld. Tijdens individuele gesprekken met de medewerkers werd bepaald in hoeverre zij voldeden aan de vereiste competenties voor hun functie. Deze informatie werd gebruikt om opleidingsplannen op te stellen.

Medewerkers delen hun bevindingen

Ilse is verheugd dat er nu een duidelijke rode draad is in het HR-beleid van Euro-serre. Het bedrijf weet nu welke profielen er nog nodig zijn en welke vaardigheden verder ontwikkeld moeten worden. Dit stelt het bedrijf in staat om gesprekken aan te gaan met medewerkers over mogelijke groeikansen en om zich voor te bereiden op het overdragen van competenties wanneer medewerkers met pensioen gaan.

David deelt mee dat hij aanvankelijk terughoudend was om deel te nemen aan dit project, uit vrees dat het veel tijd zou vergen. Achteraf gezien viel dit echter erg mee. Dankzij de expertise en frisse inzichten van Sylvie werden de verschillende stappen in het project snel en efficiënt doorlopen. Bovendien werd alleen de tijd van Euro-serre medewerkers gevraagd wanneer dit strikt noodzakelijk was, en mtech+ ontlastte hen van administratieve taken in het kader van het project. Een extra voordeel was dat Annelies, als de jongste deelnemer van het projectteam, veel waardevolle kennis heeft opgedaan tijdens dit traject.

Wil jij het HR-beleid in je KMO ook verder professionaliseren? Neem dan contact op met je provinciale mtech+ consulent.