Projecten onderwijs - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Projecten onderwijs

voor werkgever onderwijs
Project
voor werkgever , onderwijs

mtech+ laat leerlingen en leerkrachten kennismaken met de sector Metaal & Technologie! Kom je naar het Techniekfestival, doe je mee aan de Beroepenrally of heb je interesse in één van onze andere initiatieven? Lees snel verder!

Techniekfestival

In 2019 organiseerden wij samen met het RTC, de stad Gent, de provincie en diverse collegasectoren voor de eerste keer het Techniekfestival. Een groots techniekevent dat voortvloeit uit Technologica en Boetiek Techniek, het sectorinitiatief opgericht in 2012 en in samenwerking met de stad Gent.

Met het Techniekfestival mikken we op twee grote doelstellingen:

  • Meer instroom in het technisch en beroepsgericht onderwijs
  • Meer samenwerking tussen de 3de graad van het technisch en beroepsgericht onderwijs en de arbeidsmarkt

Verschillende technische sectoren bundelen sinds 2019 de krachten om techniekonderwijs en -jobs te promoten bij jongeren, leerlingen, hun ouders en het brede publiek. Als rode draad loopt het studiegebied mechanica-elektriciteit. Het doel is om samen met de leerlingen van de eindwerken het beroepsgericht en technisch onderwijs in een positief daglicht te stellen en jongeren warm te maken voor techniek.

Het Techniekfestival kan intussen rekenen op een breed gedragen partnerschap. In 2020 is het festival helaas niet kunnen doorgaan vanwege corona, en vanwege dezelfde reden organiseerden we in 2021 en 2022 virtuele edities. In 2023 ging het Techniekfestival gelukkig opnieuw fysiek door, en wat een succes! Lees hier meer of bezoek de website van Techniekfestival.

Bouw & Metaal goes Intersectoraal!

In 2023 gingen we van start met een eerste intersectorale samenwerking met Constructiv, de sector van de bouw.

In dit project nemen we leerlingen mee op boeiende bedrijfsbezoeken bij zowel bedrijven uit de sector metaal en technologie, als bij bedrijven uit de bouw. Hier krijgen de leerlingen exclusieve rondleidingen en laten ze zich onderdompelen in praktische activiteiten die de real-life toepassingen van STEM laten zien.

  Via dit project doen we aan horizonverruiming en wakkeren we de passie voor STEM aan.

Lees hier verder.

Beroepenrally Metaal & Technologie

Met de beroepenrally maken wij jongeren warm voor technische beroepen!

Aan de hand van leuke en praktische activiteiten steken jongeren uit het vierde jaar secundair onderwijs de handen uit de mouwen. Zo maken ze kennis met technische en knelpuntberoepen en ontdekken ze hun eigen talenten.

Leerkrachten en leerlingen zijn er sinds de eerste editie in 2012 steeds zó enthousiast over. In oktober 2023 vond dit evenement voor de 9e keer plaats in het Skaldenpark in Gent. De succesvolle edities hebben we te danken aan onze waardevolle samenwerking met de stad Gent, Het Beroepenhuis, de dienst Werk en Economie en een zevental Gentse bedrijven uit de sector metaal & technologie.

De jongeren uit het vierde jaar secundair onderwijs van Gentse technische scholen beleven beroepen in realiteit en zien hoe het er in de bedrijven van de sector aan toe gaat. Knelpuntberoepen en de bijhorende talenten worden op die manier zichtbaar en tastbaar. Voorafgaand aan deze praktijkervaring krijgen de leerlingen een boeiende inleidende les over de sector en de beroepen. Dankzij een specifiek ontworpen handleiding bekomt de leerkracht informatie. De begeleiding op de dag zelf gebeurt door bedrijfsmedewerkers, mtech+, Onderwijscentrum Stad Gent en Het Beroepenhuis.

Lees meer over het evenement en de activiteiten via deze link.

Creaclub Technica

Creaclub Technica is een STEM-initiatief van mtech+ Oost-Vlaanderen en Het Beroepenhuis, en maakt deel uit van het netwerk van de STEM-academies. De STEM-academie overtuigt leerlingen en hun ouders om STEM-opleidingen als een mogelijke en mooie toekomst te zien.

Deze STEM-academie gaat door op locatie van Het Beroepenhuis in Gent. Zeker meisjes, maar ook jongens van 9 tot 12 jaar worden tijdens hun vrije tijd op een creatieve manier geboeid voor STEM. De jongeren nemen deel aan leuke activiteiten binnen techniek. Op die manier ontdekken ze en ontwikkelen ze in 7 sessies hun eigen kerntalenten voor techniek. De laatste sessie vindt plaats in een bedrijf uit de sector van Metaal & Technologie. Tijdens dit bedrijfsbezoek stellen de deelnemers hun STEM-eindwerkjes aan iedereen voor. Ook de ouders zijn hier welkom! Lees er hier meer over.

Nascholing STEM voor leerkrachten basis onderwijs

Leerkrachten basis onderwijs kunnen op ons rekenen voor nascholingen rond STEM-activiteiten in de klas. Zo is er de nascholing 3D-printen, die tweemaal per jaar doorgaat en mogelijk wordt gemaakt door het Beroepenhuis, Ingegno Maker Space en mtech+.

Tijdens deze activiteit maken leerkrachten kennis met computertekenen in 3D en creëren ze een eigen ontwerp. Ze printen hun eigen ontwerp en leren zo de praktische werking van een 3D-printer kennen.

Na het volgen van deze opleiding kunnen leerkrachten de 3D-printers ontlenen (€50/printer voor 3 dagen), om de leerlingen kennis te laten maken met de wondere wereld van het 3D-printen!

Elke deelnemer is nadien ook welkom voor een gratis oefensessie bij Ingegno in Drongen. Leuk toch? Schrijf je snel in via de website van het Beroepenhuis!

Steun bij het behalen van certificaten voor leerlingen

Door samenwerking met verschillende partners kunnen leerlingen via mtech+ Oost-Vlaanderen diverse certificaten behalen:

  • bij VDAB
    • lascertificaten
  • bij PipeTech Alliance
    • flensmonteur volgens de norm IS-010

Lees hier verder.

Oproep STEM-ambassadeurs

Samen met RTC Oost-Vlaanderen ondersteunen we de “STEM-ambassadeurs”. We laten leerlingen uit het beroepsgericht en technisch onderwijs antwoorden vinden op maatschappelijke relevante uitdagingen. Dat doen ze vanuit een STEM-invalshoek. Ook krijgen ze hulp van ondernemingen en RTC Oost-Vlaanderen. Lees er hier meer over.

Dit project wordt je aangeboden in volgende regio's:

Oost-Vlaanderen