De sociale partners van de metaal- en technologische industrie dragen diversiteit en inclusie hoog in het vaandel. Dat doen ze niet alleen omdat we iedereen nodig hebben als actieve deelnemer aan de arbeidsmarkt, maar ook omwille van de waarde van inclusie voor een samenleving die open staat voor iedereen.
Een actieplan voor de sector
Daarmee herbevestigen de partners dat ze streven naar rechtvaardige, inclusieve en respectvolle werkomgevingen. Dit doen de sociale partners niet alleen omdat het wettelijk verplicht is of omwille van de positieve economische effecten, maar vooral omdat ze overtuigd zijn van de ethische noodzaak ervan.
De sector wenst in de eerste plaats in te zetten op een positieve benadering van diversiteit en neemt initiatieven opdat kansengroepen een faire kans krijgen op zowel toeleiding naar, als
inclusie in onze sector. Hoe mtech+ daar de schouders onder wil zetten, lees je in ons actieplan.
Non-discriminatiecode
De sociale partners van de metaalverwerkende en technologische sectoren moedigen de bedrijven van de paritaire comités 111 en 209 aan om de volgende discriminatiecode op te nemen in hun arbeidsreglement, conform de procedure vastgelegd door de wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.
‘Werknemers en werkgevers zijn ertoe gehouden alle regels van welvoeglijkheid, goede zeden en beleefdheid in acht te nemen, inclusief ten aanzien van bezoekers. Dit impliceert ook een onthouden van elke vorm van racisme en discriminatie en een bejegenen van iedereen met dezelfde nodige menselijke eerbied voor éénieders waardigheid, gevoelens en overtuiging. Verboden is bijgevolg elke vorm van verbaal racisme, alsook het verspreiden van racistische lectuur en pamfletten.
Ook elke discriminatie op grond van geslacht, sexuele geaardheid, ras, huidskleur, afstamming, afkomst, nationaliteit en overtuiging is verboden.’
Als je met diversiteit en inclusie in jouw onderneming aan de slag wil gaan, is de brochure ‘Intersectorale handleiding non-discriminatiecode‘ een echte aanrader.
Hulp voor HR
mtech+ werkt samen met andere sectoren om diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt te ondersteunen. De producten van deze samenwerking vind je hieronder. Deze mogen vrij gebruikt worden.
mtech+ ontwikkelde mee het beeldwoordenboek ‘Lassen’. Een handig hulpmiddel voor medewerkers die het Nederlands (nog) niet machtig zijn.
Volgende fiches met tips en tricks werden ontwikkeld om beter rekening te houden met normafwijkende eigenschappen van jouw huidige en toekomstige medewerkers.
Daarnaast zijn er op het internet tal van initiatieven die handige tips of hulpmiddelen aanreiken die nuttig zijn om het HR-beleid in jouw onderneming inclusiever te maken.
- LEVL brochure: Rekruteren zonder te discrimineren
- eDiv: Online tool en opleiding voor een diverse en inclusieve werkomgeving
- Hands On Inclusion: Inclusief ondernemerschap
- Online inclusiescan: een analyse van je personeelsbeleid
- Podcast over inclusieve communicatie
- Checklist voor een toegankelijke vacature
- Febelfin Inclusion in finance: Vragen over diversiteit & inclusie + tools
- Vreemde vragen: Vragen over diversiteit & inclusie
- Orbit: Verbindende communicatie (boek)
- Inclusion academy: Online leerplatform rond inclusie
- Atlas: Podcast ‘Van waar ben je?’
- Zwijgen is geen optie: Podcast ‘Racisme dient een doel’
Opleidingen
Als je zoekt naar specifieke onderwerpen, dan wil mtech+ je ook verder helpen. De klassikale opleidingen die georganiseerd worden, staan hier. Ook de in het verleden opgenomen webinars over deze materie zal je hier terugvinden.
Diversvaardig communiceren – mtech+ (mtechplus.be)
Racisme begrijpen en vermijden – mtech+ (mtechplus.be)
Webinar: Intergenerationeel samenwerken
Videoteasers
Vaak zijn we er ons niet van bewust dat we woorden gebruiken die kwetsen. Voor velen klinken die niet erg of zijn soms goed bedoeld. Maar voor degenen aan wie die woorden gericht zijn, komen ze soms hard binnen. De herhaling maakt het vaak nog veel erger.
Hieronder staan een aantal filmpjes die onze aandacht trekken op deze uitdrukkingen opdat we ons ervan bewust zouden zijn of worden. Ook dit materiaal mag vrij gebruikt worden.
Sensibilisering voor leeftijd
Sensibilisering voor etniciteit
Sensibilisering voor gender
Sensibilisering voor anders valide
Goede ervaringen in de sector
Er gebeurt gelukkig al heel wat goeds in onze sector. En dat zetten we graag even in de schijnwerper.
- CNH Industrial Belgium (Antwerp Plant) en BEUMER Innovation and Automation
- Wilms bewijst dat diversiteit op de werkvloer rendeert | Commissie Diversiteit (serv.be)