De Week van het Werkgeluk: 19 – 25 september 2022

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

De Week van het Werkgeluk: 19 – 25 september 2022

Leiderschap, werkgeluk, werkbaar werk

voor werknemer, werkgever
4 minuten leestijd
Actueel
voor werknemer, werkgever

Uit recent onderzoek blijkt dat er nog steeds heel wat werk aan de winkel is om ervoor te zorgen dat medewerkers zich goed kunnen voelen op het werk. De Week van het Werkgeluk (19 tot 25 september) wil daarom een bron van inspiratie en een katalysator zijn om werkgeluk overal op de agenda te zetten en concrete initiatieven aan te moedigen.

Hoe is het gesteld met ons werkgeluk?

Internationaal onderzoek (State of the Global Workplace 2022 Report van Gallup) becijferde dat in België slechts 11% van de medewerkers zich volledig geëngageerd voelt op het werk. Dat betekent dat de overgrote meerderheid niet gemotiveerd, betrokken of enthousiast is op het werk. 19% is zelfs ‘actively disengaged’, wat betekent dat ze niet alleen ongelukkig zijn, maar ook bewust of onbewust de organisatie tegenwerken en het engagement van de anderen ondermijnen.  

Onderzoek van de UGent toont aan dat amper 18,2% (dus minder dan 1 op 5) Vlaamse werknemers écht gelukkig zijn op het werk. Een precies even groot deel (18,2%) is zelfs in grote mate ontevreden en ongelukkig. Een stevige achteruitgang tegenover 2018: Toen was nog 23,5% erg tevreden, en slechts 9,3% laagtevreden. Ook wat werkdruk betreft zijn de cijfers niet zo rooskleurig: 28,4 % geeft aan meer werk te hebben dan men goed kan doen.

Wat met ons (mentaal) welzijn?

Werkgeluk heeft natuurlijk stress en burn-out als keerzijde van de medaille. Het is dan ook geen toeval dat we het werkgeluk zien dalen en de stress & burn-outcijfers blijven toenemen. De UGent rapporteerde dat maar liefst 8 op 10 medewerkers stress ervaart. Bij twee op de drie sleept de stress ook al meer dan drie maanden aan. Securex en KU Leuven becijferden dat bijna 30% van Belgische werknemers een (hoog) risico op burn-out loopt. Vergeleken met de situatie voor corona (2018-2019) steeg het aantal werknemers met een ernstig risico op burn-out met 61%. Het merendeel van burn-outklachten wordt verklaard door emotionele werkbelasting, werkintensiteit, privébelasting, job onzekerheid en rolconflicten.

The war on talent

Voeg daaraan toe dat de arbeidsmarkt zowat in brand staat: De VDAB noteerde immers een uitzonderlijk laag aantal ingeschreven werkzoekenden (177.000) in de voorbije vier jaar en rapporteerde een historisch record van 406.000 vacatures in mei 2022. Het vorige record dateert van net voor de pandemie en bedroeg toen 300.000 vacatures.

Positieve signalen

De positieve noot is dat er al veel in beweging is gezet. We zien steeds meer welzijnsinitiatieven opduiken binnen organisaties, het taboe op (mentaal) welzijn wordt aangepakt en de dialoog en de mogelijkheden voor persoonlijke flexibiliteit nemen steeds verder toe, met dank aan de thuiswerkrevolutie.

Anderzijds blijkt dat er jammer genoeg ook nog heel wat werk op de plank ligt wat enkele belangrijke pijlers van werkgeluk betreft:

Bevragingen van de AMS tonen bijvoorbeeld aan dat na 2 jaar pandemie de verbondenheid nog steeds onder druk staat. 15% van de medewerkers voelt zich niet verbonden met de collega’s en 22% voelt zich niet verbonden met de organisatie.

De relatie tussen leidinggevenden en hun werknemers is een zeer cruciale factor in hoe men zich in zijn of haar vel voelt. Vaak is die relatie minder goed dan men aan werkgeverskant graag wil denken. Volgens Tempo Team geeft 1 op 3 medewerkers hun leidinggevende een slecht rapport. Er is, onder meer, te veel controle en te weinig coaching. Een recente studie van StepStone toonde aan dat maar liefst 74% van alle ondervraagde werknemers een andere manager zou willen. De belangrijkste redenen die werden aangehaald draaiden rond de managementstijl, het ontbreken van vertrouwen, het gevoel dat niet iedereen gelijk wordt behandeld, dat de persoon in kwestie het niet verdient om manager te zijn of dat medewerkers vinden dat ze geen goede professionele relatie hebben met hun baas.

Organisaties, leidinggevenden én medewerkers staan dus voor een torenhoge uitdaging in de zoektocht naar meer veerkracht, welzijn, engagement, betrokkenheid en motivatie.

Werkgeluk als oplossing

De oplossing? Op het juiste moment en op de juiste manier inzetten op de verschillende pijlers van werkgeluk. Er zijn op zijn zachtst gezegd nog heel wat opportuniteiten om de scores in België te verbeteren, en om van werkgeluk de normaalste zaak van de wereld te maken.

Net daarom organiseert Tryangle Happiness & Well-being at work de Week van het Werkgeluk. Een internationaal initiatief dat ondertussen reeds aan zijn 5e editie toe is.  Van 19 tot 25 september 2022 krijgt iedereen een uitgelezen kans om even stil te staan bij hoe gelukkig we zijn in onze job en/of hoe we als organisatie of leidinggevende omgaan met het werkgeluk van medewerkers. Deze themaweek roept bedrijven en individuen op om actief te werken aan werkgeluk, bundelt een waaier aan inspirerende activiteiten en wil een echte katalysator zijn om werkgeluk overal op de agenda te zetten en verdere initiatieven aan te moedigen.

Alle info over de Week van het Werkgeluk, inclusief een kalender met heel wat gratis activiteiten is te vinden op https://www.weekvanhetwerkgeluk.be/.