Levenslang leren, kan dat? - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Levenslang leren, kan dat?

loopbaanrekening, levenslang leren, opleidingen, inspiratie

voor werknemer, werkgever
4 minuten leestijd
Actueel
voor werknemer, werkgever

Door de vele uitdagingen van vandaag (globalisering, duurzaamheid, innovaties, demografische omwenteling,…) kunnen we er niet meer om heen: levenslang leren is een voorwaarde om een duurzame loopbaan uit te bouwen. Er is nood aan transitie, aan een nieuwe visie rondom leren. Leven, leren en werken: het zit in elkaar verweven en dat vraagt een brede holistische aanpak. Regie nemen over je loopbaan wordt onmisbaar. En als loopbaanfonds kunnen we dat alleen maar beamen!

Levenslang leren heeft jammer genoeg vaak een negatieve bijklank. Het klinkt al snel als een lange, saaie weg die we moeten aflopen. Maar wat als we ons perspectief hierin kunnen veranderen? Kunnen we levenslang leren zien zoals een smartphone die je regelmatig moet updaten om weer mee te kunnen met de tijd?

De eerste inspiratiedag over levenslang leren

Op 25 oktober 2022 ging de eerste Inspiratiedag ‘Levenslang Leren’ van het Departement Werk en Sociale Economie Vlaanderen. Ook mtech+ was aanwezig en volgende de talrijke lezingen, workshops en panelgesprekken over levenslang leren.

Tijdens één van de lezingen kwam ook het  transitieprogramma “leven, leren, werken in 2050” aan bod. Dit was een pilootprogramma waar men zich losrukte van oude denkbeelden en aan de slag ging met toekomstbeelden. 9 projecten werden in het transitie-atelier onder de loep werden genomen. Hieruit werden uiteindelijk 4 toekomsttafels, 4 hotspots voor transitie, geformuleerd, die nodig zijn voor de nieuwe visie:

  • meester zijn van je eigen leerweg
  • inclusie door co-creatie
  • wendbare ruimte om te leren
  • samen organiseren voor transitie

Doorheen de inspiratiedag werden er ook allerlei tips gedeeld om leergoesting te creëren en levenslang leren te stimuleren. Misschien handig voor binnen jouw organisatie?

  • Iedereen leert anders. Probeer verschillende leermethodes uit en onderzoek de voorkeuren bij de cursist.
  • Bouw mee aan een positieve betekenis van (levenslang) leren. Een positieve leerervaring doet de bal rollen!
  • Laat medewerkers met elkaar delen zodat ze van elkaar kunnen leren.
  • Help mee zaadjes planten in het onderwijs: prikkelen levenslang leren start in het initieel onderwijs + uitwisseling kennis bedrijfsleven en onderwijs is waardevol! Ook duaal leren kan een mooie eerste stap zijn om een leercultuur te stimuleren. Dankzij de uitwisseling en samenwerking van student en medewerker(s) is er een natuurlijk effect om van elkaar te leren.
  • Zorg voor een veilige en uitdagende omgeving waar fouten maken mag (moet zelf!). Implementeer een leeractiviteit in elke activiteit.
  • Er al aan gedacht om in te zetten op betrokken leiderschap? Een leidinggevende speelt een cruciale rol in het leer- en ontwikkelingsproces van medewerkers.
  • Werk met ambassadeurs, zij brengen de boodschap over en inspireren anderen. Zet ook in op de beroepsfierheid!
  • Cursisten die de “waarom” van leren inzien, zijn gemotiveerder. Reflecteer hierover en bevorder een growth mindset.

Wist je dat…

Wist je trouwens dat mtech+ ook een inspiratiesessie gaf op deze dag? Twee van onze bestuurders, Mieke Vermeiren (Agoria) en Wim Careel (ABVV-Metaal), deden onze eigen leerweg “van opleidingsfonds naar loopbaanfonds” uit de doeken en inspireerden het publiek met onder andere onze vernieuwde missie en visie.

Als schakel in loopbanen kan je op ons rekenen

mtech+ wil iedereen aanzetten om zo veel mogelijk in te zetten op levenslang leren. We hebben zelf zo veel mogelijk onze huidige dienstverlening hierop aangepast. Ken jij ze al allemaal?

  • Opleidingen. We hebben een ruim open aanbod waar jouw medewerkers (pc111/209) kosteloos kunnen aansluiten. Fysieke, hybride en online cursussen, maar ook webinars vind je er terug.
  • Subsidies. Organiseer je als werkgever zelf een opleiding? Vraag dan hiervoor jouw subsidie voor bedrijfsopleidingen aan. Of ga je aan de slag met een project dat kadert binnen onze hefbomen van werkbaar werk, duurzame inzetbaarheid of betrokken leiderschap? Doe beroep op onze projectsubsidies! En zo zijn er nog een aantal initiatieven waar jij baat bij kan hebben.
  • Loopbaanrekening. We mogen er trots op zijn, hier pionieren we in! De loopbaanrekening is een rugzakje van 1000 euro per jaar per werknemer die ingezet kan worden voor opleidingen en/of loopbaanacties die men op eigen initiatief en buiten werktijd volgt.
  • Naar het onderwijs toe ondernemen we verschillende acties en ondersteunen we de opstart duaal leren.

Een leuke tip vanuit één van de bedrijven

Al eens gedacht om een werk-uitwisseling te organiseren? Wissel voor een week met je collega van job! Hierdoor kan men nieuwe inzichten en ervaringen opdoen, en misschien wel interesses of talenten ontdekken.

Wist je dat…

Wist je dat men in Nederland spreekt over “Levenslang ontwikkelen” i.p.v. “Levenslang leren”? 😊

Lang leve(n) leren!

Wil je nog meer inspiratie opdoen over levenslang leren? Bezoek dan de website van Lang leven leren. Hier vind je inspirerende praktijkvoorbeelden, denkkaders, methodieken, projecten, acties en Europese initiatieven waardoor we volop kunnen leven, leren en werken ‘met zin’!

Iedereen kan bijleren

Heb je de nieuwe promotiecampagne van de SERV al gezien? Met deze campagne willen we alle werknemers overheen alle sectoren stimuleren om bij te leren. Meer info vind je hier.