Van knelpunt naar visitekaartje - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Van knelpunt naar visitekaartje

voor werknemer, werkgever
4 minuten leestijd
Actueel
voor werknemer, werkgever

Unata haalt Fatima aan boord na opleiding industrieel tekenaar

Fatima Al-Gburi

Als loopbaanfonds voor de metaal- en technologische industrie zet mtech+ zich in voor wendbare, slagkrachtige bedrijven én jobs met toekomst zoals het knelpuntberoep industrieel tekenaar. Door samen te werken met de VDAB en de industrie, werpen die inspanningen vruchten af. We zoomen in op een succesverhaal van de gebundelde krachten: Fatima Al-Gburi rondde de opleiding industrieel tekenaar af, en verzilverde na haar stage bij Unata meteen een job.

Samenwerking VDAB en Talentenfabriek  en Anttec

“De opleiding voor industrieel tekenaar bestaat al meer dan 25 jaar”, vertelt Younes Amiri, opleidingscoördinator mtech+ Antwerpen. “Het traject loopt in samenwerking met de VDAB, Talentenfabriek en Anttec (opleidingscentra van de technologische industrie) en duurt ongeveer een jaar. Vorig jaar hebben we in Antwerpen een traject afgerond met 100 procent uitstroom in de sector. Fatima was een van de 10 cursisten die het getuigschrift op zak heeft gestoken.”

Unata haalt Fatima aan boord

Omdat Fatima in Leuven woont, werd uitgekeken naar een stageplek dichter bij huis. Ze kon in Aarschot aan de slag bij Unata, leverancier van geïntegreerde transportsystemen op maat van de klant en gespecialiseerd in automatisatieprojecten. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in techniek en machines, en wou graag iets praktisch doen”, steekt Fatima van wal. “Ik had geen idee wat het werk zou inhouden, maar ik voelde mij snel thuis bij Unata. Het was spannend en leerrijk, met veel uitdagingen.”

Teamleider Sam Wuyts knikt bevestigend: “Toen men ons vroeg of wij een stagiair onder de vleugels wilden nemen, hoopten wij daar uiteraard iets positiefs uit te halen. Zo’n stage begeleiden kost tijd en energie, en je weet vooraf niet of er een match is. Fatima bleek een zegen voor ons bedrijf. Ze was snel productief en een fijne aanwinst voor ons team.”

Motivatie en engagement

Na haar stage kreeg Fatima een IBO-contract voor 6 maanden. Ook die periode verliep gesmeerd en wordt op 1 december van dit jaar bekroond met een vast contract. “We hebben al vaker met mtech+ samengewerkt, maar Fatima is de eerste die we aannemen na een stage”, klinkt het enthousiast bij hr-manager Lieve Smets. “We zijn blij dat Fatima bij ons aan de slag is gegaan. Zonder dit traject stond deze vacature wellicht nog altijd open.”

Voor bedrijven in deze sector zijn de trajecten van mtech+ en partners een flinke meerwaarde. Ze besparen tijd en geld, en bovenal: ze leveren geschikte kandidaten op. Sam: “We krijgen vooraf eerlijke informatie van een objectieve bron. Een groot verschil met kandidaten via een rekruteringskantoor die niet onafhankelijk ‘gescreend’ zijn.”

“De kandidaten voor een opleiding zijn bovendien écht gemotiveerd”, vult Younes aan. “Als ze zich aanmelden voor een cursus, moeten ze eerst een test afleggen en een motivatiegesprek voeren. Daarna engageren ze zich een jaar lang om de opleiding te volgen, met het Nederlands als voertaal.”

“Ik was tijdens mijn stage bang voor de taalbarrière omdat mijn Nederlands nog niet perfect is”, voegt Fatima eraan toe. “Maar iedereen is supergeduldig en ik leer alle dagen bij.”

Patronen doorbreken

Lieve Smets

Wat dit verhaal nóg mooier maakt, is dat het de kracht van diversiteit en inclusie aantoont. Een vrouw met een migratieachtergrond in een traditioneel ‘mannelijk’ beroep – alle stereotypen worden hier weggeveegd. Lieve: “Ik herinner mij nog de naaktkalenders aan de muur. Dat is gelukkig verleden tijd. Vrouwen zijn nog een minderheid in ons bedrijf, maar het gaat de goede richting uit. Ik hoop dat we met dit verhaal meer meisjes kunnen overtuigen om een technische richting te volgen.”

Ook Sam ziet alleen maar voordelen: “Diversiteit op onze werkvloer is een troef. Ik wil geen clichés bevestigen, maar we voelen toch een andere dynamiek met Fatima, Antje en Lieve. In mijn ervaring zijn vrouwen stipter en ordelijker. Ze hebben meer oog voor het grote geheel en zijn meer empathisch.”

Voor Fatima maakt het niet uit met wie ze samenwerkt: “Ik ben wél blij dat we al met drie vrouwen zijn. Zo wordt Unata aantrekkelijker voor andere vrouwen.”

Alleen maar voordelen

De lijst met knelpuntberoepen is lang, ook in de metaal- en technologische industrie. Dat mtech+ samen met zijn partners gerichte oplossingen aanreikt, is meer dan een hart onder de riem voor de sector. Er wordt instroom gegenereerd, en dat loont op alle vlakken. Het bevordert de sociale mobiliteit, zorgt voor waardevolle jobs, en helpt bedrijven om competitief te blijven.

Het laatste woord is aan Fatima: “Als je gebeten bent door techniek, is deze opleiding een aanrader. Ik heb altijd iets gehad met machines en ‘puzzelen’ met onderdelen. Dat ik ook met mijn handen mag werken, maakt het alleen maar interessanter. Tekenen is meer dan bureauwerk. Er komt ook opmeten, uitproberen en ter plaatse installeren bij. Het geeft veel voldoening om iets dat je getekend hebt tot leven te zien komen.”


Logo Unata e.a.