Hoe werkbaar is de metaalsector? - Cijfers uit de werkbaarheidsmonitor

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Hoe werkbaar is de metaalsector?

serv, werkbaar werk, metaalsector, mentaal welzijn

voor werknemer, werkgever, werkzoekend, onderwijs, in outplacement, inoutplacement, leerlingstudent, rftotraject, zelfstandigezaakvoerder
2 minuten leestijd
Actueel
voor werknemer, werkgever, werkzoekend, onderwijs, in outplacement, inoutplacement, leerlingstudent, rftotraject, zelfstandigezaakvoerder

Cijfers van de werkbaarheidsmonitor 2023

We moeten met z’n allen langer werken. Maar dat lukt alleen als we het ook fysiek en mentaal volhouden. Daarom peilt de Vlaamse werkbaarheidsmonitor van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) elke 4 jaar naar hoe verschillende sectoren het doen qua werkbaarheid. Uit het onderzoek van 2019 bleek dat welzijnscijfers negatief evolueerden in de metaalsector, maar wat is de stand van zaken nu?

Blijven we draaien of is het hoog tijd om een pauze in te lassen? Op die vraag geeft ook de laatste nieuwe werkbaarheidsmonitor van 2023 geen rechtstreeks antwoord. Toch zijn de cijfers uiterst belangrijk, want niemand komt graag met loden schoenen naar het werk. Door in kaart te brengen of de werkende Vlaming stress ervaart, zich gemotiveerd voelt of aan zelfontwikkeling doet, kunnen beleidsmakers en onze bedrijven verbeteringen doorvoeren. Want het welzijn van werknemers heeft een grote impact op de gezondheid van onze bedrijven.

Hoe scoort de metaalsector?

In het kort: beter dan in 2019. De cijfers uit 2023 tonen aan dat 54,8% van de werknemers in de metaalsector werk heeft zonder werkbaarheidsknelpunten. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van 2019 (48,3%). Op het vlak van gebrek aan autonomie zette de sector ook grote stappen. In 2019 gaf 22,5% van de werknemers aan te weinig zelfstandigheid te krijgen, in 2023 zakte dat cijfer naar 16%. Tot slot scoort de sector beter dan andere sectoren in Vlaanderen op problemen met de werk-privébalans (8,4% in de metaalsector t.o.v. 12,9% voor andere sectoren). Werknemers van metaal- en technologiebedrijven hebben minder overwerk, minder calls na de uren en een lager ziekteverzuim.

Toch zijn er ook aandachtspunten. Want hoewel het gebrek aan leermogelijkheden met bijna 10 procentpunt daalde sinds 2004 (17,9% in 2023, 21% in 2019, 27,5% in 2004), moet het aantal werknemers dat een opleiding volgt omhoog. 48,2% van de werknemers heeft zich bijgeschoold in 2023, wat lager ligt dan het Vlaamse gemiddelde (57,2%). Ook voelt 31,1% van de werknemers stress op het werk. Hoog, maar zeker niet hoger dan in andere sectoren (36,1%). En niet onbelangrijk: qua emotionele belasting (10,5%) staat de metaalsector ijzersterk ten opzichte van de rest van Vlaanderen (23,4%).

Blijven werken aan werkbaarheid

De Vlaamse werkbaarheidsmonitor van 2023 toont dat de metaalsector zich heeft herpakt ten opzichte van 2019. Maar evolueren naar een gezondere en duurzamere werkomgeving is een voortdurende inspanning. De missie van mtech+ blijft dus relevanter dan ooit: kwaliteitsvolle loopbanen en een duurzaam loopbaanbeleid stimuleren. Daarom blijven we samen met de sector volop inzetten op opleiding en innovatie. Zo behouden werknemers niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst een stabiele en werkbare job.