Een reskilling traject opstarten en subsidies aanvragen?  Dat kan! - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Een reskilling traject opstarten en subsidies aanvragen?  Dat kan!

duurzame inzetbaarheid, reskilling, arbeidsmarkt

voor werknemer, werkgever
2 minuten leestijd
Actueel
voor werknemer, werkgever

De zoektocht naar CNC operatoren is anno 2022 geen gemakkelijke taak. Bovendien is het aantal schoolverlaters dat op de arbeidsmarkt komt zeer beperkt. Maar ook het CNC machinepark wijzigt aan een enorme snelheid waardoor het vaak voor (huidige) CNC werknemers al een hele klus is om bij te blijven. Atlas Copco Airpower besloot daarom om hun eigen CNC academy op te starten en op zoek te gaan naar talenten die al op de werkvloer aanwezig waren. Want ook zij zochten CNC operatoren, meer specifiek flexibele operatoren die ingezet konden worden op zowel de productieafdeling, als de machine afdeling.

De CNC academy, een opleidingstraject voor talent op de werkvloer

Het opleidingstraject ging van start door een interne oproep te lanceren bij alle werknemers. Hierna werd er dan een selectieronde georganiseerd voor alle geïnteresseerde werknemers. Belangrijkste criteria? Een hoge motivatiegraad, een goede attitude en héél veel goesting om te leren.

In totaal werden er 12 werknemers geselecteerd die de opleiding aan de CNC academy konden starten. Deze bestond uit een theoretische opleiding en een on the job training voor 6 verschillende machines. De totale duur van de opleiding bedroeg 410 uren, verdeeld over 11 weken.

Voor de begeleiding van het traject werd beroep gedaan op externe en interne partners. Zowel commerciële organisaties (Anttec & SBM), als technische scholen (VTI Kontich & PTS Boom) werden gecontacteerd om mee invulling te geven aan de opleiding. Voor de praktijkopleiding aan de CNC machines werden peters en meters van Atlas Copco aangeduid. Zij zorgden voor uitleg van de verschillende bewerkingen en de verschillende producten. Maar ze gaven ook rust en stabiliteit in het leerproces van hun collega’s.

Een financieel duwtje in de rug dankzij transitiesteun

Uiteraard zijn er aan dit reskilling traject heel wat kosten verbonden. Met de hulp van mtech+ Antwerpen werd een aanvraag transitiesteun ingediend. Dit is een specifieke tussenkomst voor langlopende opleidingstrajecten voor jobs die veranderen of verdwijnen waardoor reskilling of upskilling van werknemers noodzakelijk is. De CNC academy van Atlas Copco kwam dan ook in aanmerking en na een evaluatie van het project zal het bedrijf de subsidie ontvangen.

Het biedt nieuwe kansen

Het ganse omscholingstraject was een uitdaging maar dankzij de ervaren lesgevers en het vakmanschap is het een goede leerschool geweest. En dit traject heeft natuurlijk ook nieuwe kansen geboden aan de 12 geselecteerde werknemers. Want zij werken nu als CNC operator in de montage afdeling en zijn zo duurzaam inzetbaar. Wat vaak resulteert tot meer productiviteit en betrokkenheid. Als dat geen win-win is?!

Eén van de geselecteerde werknemers, Ertan is alvast zeer blij dat hij dit traject heeft mogen volgen. Hij kon dankzij de CNC academy een stapje verder gaan in zijn loopbaan en deed de overstap van montage naar CNC operator.

Atlas Copco denkt er ook aan om een nieuw traject op te starten. Wordt dus vervolgd!

Wens je meer info over transitiesteun? 

Neem contact op met je provinciale mtech+ adviseur