Dag van Inclusie wijst bedrijven de weg naar meer diversiteit en inclusie - mtech+

Kies jouw groep en regio!

Ieder fonds een aanbod op maat.

Als je geen toestemming geeft, mogen we jouw keuze niet opslaan en kan je niet de meest relevante inhoud zien.

Ik werk voor PC219 'controleorganisme'

Kies

Dag van Inclusie wijst bedrijven de weg naar meer diversiteit en inclusie

inclusie, diversiteit, arbeidsmarkt

voor werkgever
3 minuten leestijd
Actueel
voor werkgever

Werkgevers ondervinden elke dag hoe moeilijk het is om in een krappe arbeidsmarkt mensen aan te werven en aan hun onderneming te binden. Daarom organiseerden de SERV, 32 sectorfondsen, het Sterpunt Inclusief Ondernemen en Hands-on Inclusion op 10 oktober 2022 een Dag van Inclusie. 150 werkgevers en HR-medewerkers kregen er handvaten mee om met inclusie aan de slag te gaan. Op het einde van de dag werd schilder- en decoratiebedrijf Zenner bekroond met de Inclusieve Onderneming Award 2022 uit handen van minister van Werk Jo Brouns.

Werk is een glazen muiltje

Prof. dr. Patrizia Zanoni (UHasselt) nam de deelnemers mee in haar visie op inclusief ondernemen als organisatiedesign: ‘Werk is een glazen muiltje’. Socio-demografische verschillen zoals gender, etniciteit, taal, leeftijd of beperking worden vaak onbewust gebruikt als ‘principes’ om werk te organiseren. De organisatie van jobs volgens deze principes zijn historisch gegroeid, maar vernauwen de toegankelijkheid van jobs. Traditionele diversiteitsmanagementpraktijken laten de organisatie van het werk te veel intact omdat ze focussen op het niveau van het individu. Inclusief ondernemen vereist daarom het heruitvinden van de bedrijfscultuur volgens specifieke designprincipes zoals de gelijkwaardige behandeling van competenties, het waarderen van samenwerking, de normalisering van ‘anders’ zijn en voorzien van flexibele arbeidsarrangementen.

Een dag vol inclusieverhalen

De deelnemers werden verder op weg gezet via workshops om te leren hoe je in een onderneming die principes kan inbedden in de organisatie van het werk. Hoe gebruik je die principes bij aanwerving, duurzame tewerkstelling en jobdesign? En welke aandachtspunten hou je voor ogen bij de tewerkstelling van vluchtelingen of medewerkers met een beperking? Antwoorden op deze vragen en partners die je kunnen ondersteunen in de transitie naar inclusief ondernemen vind je terug via www.dagvaninclusie.be.

Uitreiking Inclusieve Onderneming Award 2022

Als afsluiter van de dag reikte Sterpunt Inclusief Ondernemen de Inclusieve Onderneming Award uit. Deze award lauwert tweejaarlijks ondernemingen die inclusief ondernemen hoog in het vaandel dragen en mensen met een drempel tot de reguliere arbeidsmarkt aan het werk stellen. Vlaams minister van Werk Jo Brouns opende de uitreiking door te verwijzen naar het belang om als onderneming open te staan voor alle talenten. Nieuwe medewerkers hoeven niet vanaf het begin helemaal te matchen met jouw vacature. Met de juiste opleiding en ondersteuning op de werkvloer haal je de witte raaf in elke medewerker naar boven.

Andy Zenner die vervolgens de Inclusieve Onderneming Award 2022 in ontvangst mocht nemen, schaart zich met zijn schilder- en decoratiezaak ten volle achter deze strategie: “Wij nemen mensen in dienst zonder voorkennis. Wij leiden ze op tot volwaardig vakman of vakvrouw op de werkvloer”.

De jury, onder leiding van Bart Moens van de Odisee Hogeschool, dunde een eerste selectie van zestien ondernemingen uit naar vijf ambassadeurs. De deelnemers van de dag van inclusie kregen het laatste woord en stemden uiteindelijk het Zelzaatse schildersbedrijf tot winnaar.

Graag zelf aan de slag?

Neem contact op met een mtech+ medewerker en samen gaan we op weg naar meer inclusie en diversiteit! Op de website van Dag van Inclusie kan je ook al het lesmateriaal vinden van de verschillende workshops.

(Her)beleef de Dag van Inclusie

Ben je benieuwd hoe de Dag van Inclusie verlopen is? Bekijk dan hier de aftermovie.


Bron: Dag van Inclusie wijst bedrijven de weg naar meer diversiteit en inclusie. (z.d.). SERV. Geraadpleegd op 21 oktober 2022, van https://www.serv.be/serv/persberichten/dag-inclusie-wijst-bedrijven-weg-meer-diversiteit-en-inclusie