In 2021 lanceerde mtech+ zijn loopbaanrekening voor werknemers. Anderhalf jaar later horen we hoe dit voor Filip en Stefaan verlopen is.
Dag heren, welkom bij mtech+. Voor we echt van start gaan: kunnen jullie jezelf even voorstellen?
Stefaan: Na mijn studies rechten, heb ik een specialisatiejaar gedaan in de maritieme wetenschappen. Na mijn legerdienst heb ik dan 2 jaar bij een verzekeringsmaatschappij gewerkt om vervolgens verzekeringsmakelaar te worden waarbij ik vooral de contractafsluitingen ed. deed. Na een 10-tal jaren ben ik dan bij Sarens gestart als jurist en commercieel vertegenwoordiger, maar geleidelijk aan werd het commerciële deel steeds groter, tot ik gelukkig enkel nog dat deed.
5 Jaar geleden heb ik ook even een managementsrol op me genomen door leiding te geven aan een groot verkoopsteam, maar dat was niet zo mijn ding. Vandaag ben ik Project Sales Manager, waarbij ik een regio toebedeeld krijg en moet kijken wat we, met onze producten vandaag kunnen doen daar. Vandaag ben ik op die manier verantwoordelijk voor de regio Oost-Europa, oftewel alles wat ten oosten van Duitsland ligt (Polen, Litouwen, maar ook Rusland, ….)
Filip: Nadat ik 20 jaar als ingenieur telecommunicatie gewerkt had, was ik hierop wat uitgekeken. Daarom ben ik 8 jaar geleden dan ook een nieuwe richting uitgegaan: die van de energie. Hiervoor moest ik natuurlijk bijscholen, maar dit is eigenlijk meestal op de werkvloer door collega’s gebeurd.
Stefaan, heb jij ooit gestudeerd of avondschool of dergelijke gevolgd?
Stefaan: Ja, eind jaren ’80 heb ik al eens een jaar avondschool Spaans gevolgd. Jaren later is me dat nog goed van pas gekomen, toen ik naar Chili kon voor het werk.
En jij Filip?
Filip: 13 Jaar geleden ben ik gestart met gebouwautomatisatie via avondschool uit interesse, om breed gevormd te zijn.
Ook na mijn carrièreswitch heb ik nog opleidingen gevolgd: ontwerper warmtepompen en EPC en EPB scores kan en mag ik na de nodige scholing nu ook berekenen. Dat was eigenlijk eerder toevallig: vrienden hadden hulp nodig bij het installeren van hun zonnepanelen, en zo is de bal dan aan het rollen gegaan. Ik noem het soms wel eens een uit de hand gelopen hobby.
Nog recenter haalde ik vorige jaar mijn BE-rijbewijs (auto met aanhangwagen van meer dan 750kg) via de loopbaanrekening.
Zoals Filip al aanhaalde: jullie meest recente opleiding werd (deels) terugbetaald via de loopbaanrekening van mtech+. Wat hopen jullie te bereiken met deze opleiding?
Filip: Om die zonnepanelen correct te vervoeren had ik ook meer ruimte nodig, dus was een aanhangwagen wel een noodzaak.
Stefaan: Ik wil eerst toch even vermelden dat ik Russisch op eigen initiatief ben beginnen volgen. Ik wil nota’s ed. kunnen lezen zonder vertalingen, maar evengoed mensen begrijpen. Russisch leren was dus voor mij een logisch gevolg.
In hoeverre is de loopbaanrekening van mtech+ een hulp of stimulans geweest hierbij?
Filip: Ik denk niet dat ik anders voor dat rijbewijs zou gegaan zijn. Hoewel… Ik had het eigenlijk wel nodig. De stap was wel gemakkelijker te zetten, omdat ik wist dat er een tussenkomst in de kosten zou zijn. Uiteindelijk heeft het me zelf bijna niets gekost.
Stefaan: Ik kan voor mezelf nu niet zeggen dat ik de opleiding anders niet gevolgd had: toen ik startte in september 2020, wist ik nog niets van de loopbaanrekening. Tijdens de opleiding heb ik dit ergens gelezen en heb ik de aanvraag via de website gedaan. Daar kwam ik dan nog te weten dat de eigen kosten voor loopbaanbegeleiding ook konden ingediend worden.
Na mijn aanvraag kreeg ik wel een berichtje terug dat enkel de kosten vanaf 1 januari 2021 in rekening telden, maar verder is het heel vlot gelopen. Ik was wel mijn aanwezigheidsattest vergeten meesturen, maar dit kon ik ook later via mail rechtzetten.
De loopbaanrekening is vandaag nog erg onbekend bij jullie collega’s uit de metaal- en technologische industrie. Als je hen het traject van de loopbaanrekening zou moeten uitleggen, hoe zou je dit dan doen?
Stefaan: Weinig mensen weten dat ik Russisch volg bij ons op de werkvloer. Dus veel vragen over de tussenkomst ofzo krijg ik niet. Heel eerlijk vind ik avondonderwijs al heel erg goed gesubsidieerd. Toch hoop ik dat de loopbaanrekening van mtech+ als een duwtje in de rug kan werken voor mensen die nog twijfelen.
Filip: Ik heb intussen wel wat collega’s verteld over de loopbaanrekening. Mensen staan dan wel vaak verbaasd, dat mtech+ tussenkomt in die kosten. Een rem is soms wel dat je de kosten moet voorschieten. Maar zelf vind ik het wel positief dat je pas iets terugkrijgt, nadat je de inspanning gedaan hebt om ook effectief de lessen te volgen.
Ik merk ook wel dat niet iedereen de informatie gemakkelijk terugvindt op de website. Daar had ik eerst ook wat moeite mee, maar ik heb toen de contactpersoon gemaild die op de website stond, en dan is het eigenlijk heel vlot verlopen. Ook de uitbetaling.
Voor mij past deze loopbaanrekening ook helemaal in de boodschap van de maatschappij vandaag: dat je moet blijven werken aan je eigen kennis.
En ten slotte de laatste vraag: zou je de loopbaanrekening aanraden of zou je er in de toekomst opnieuw gebruik van maken?
Filip: Ik zou de loopbaanrekening zeker aanraden aan mensen. En ja, ik volg dit jaar opnieuw een opleiding: ontwerp zonnepaneelinstallaties, en ja, ik vraag opnieuw een tussenkomst via de loopbaanrekening aan.
Stefaan: Ik volg nu het tweede jaar Russisch, dus er vertrekt deze zomer weer een aanvraag voor de loopbaanrekening. Of ik het anderen zou aanraden? Jazeker, want Russisch vormt een intellectuele uitdaging om onder de knie te krijgen en een nieuwe taal opent steeds een nieuw venster op onze wereld. Daarnaast: de opleiding Russisch gaat volgend jaar niet meer door als er geen 5 inschrijvingen zijn, dus bij deze een warme oproep aan iedereen om zeker rond te kijken naar opleidingen en in te schrijven.
Hartelijk dank voor jullie tijd.
Zelf meer weten over de loopbaanrekening? Raadpleeg onze subsidiewijzer.
Wie wenst kan via zijn of haar consulent ook affiches en flyers bekomen.