Wat is het
De werkbaarheidscheque en de verhoging KMO-portefeuille werden verlengd voor tot en met 31/07/2024 of tot de middelen op jaarbasis uitgeput zijn. Het beschikbare budget voor 2024 bedraagt 3 miljoen euro. Organisaties uit de publieke sector en organisaties die in het verleden reeds gebruik gemaakt hebben van de maatregel van de werkbaarheidscheque (aanvragen ingediend voor het jaar 2024) kunnen geen aanspraak maken op middelen uit deze oproep.
De werkbaarheidscheque is een maatregel waardoor u als ondernemer financiële steun krijgt om een versnelling hoger te schakelen op het vlak van werkbaar werk.
Alle organisaties die aan de criteria voldoen, kunnen onbeperkt beroep doen op deze cheques in 2024. Dit tot het plafond van 10.000 EUR per organisatie bereikt is. Daarnaast dient elke organisatie ook eigen cofinanciering in te brengen.
Met de werkbaarheidscheque kunt u:
- een meting of scan aankopen om de werkbaarheidsgraad in de organisatie in kaart te brengen en/of begeleiding inkopen bij het uitvoeren van een scan/meting
begeleiding kan het volgende inhouden:- rapporteren over de werkbaarheid;
- opstellen van een werkbaarheidsplan of toekennen van een prioritering aan de maatregelen of verbeterprojecten die zijn opgenomen in dit plan);
- monitoren en opvolgen van de veranderingen op het vlak van werkbaar werk;
- advies, begeleiding en/of opleiding aankopen, waarbij telkens aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van de medewerkers, en dit voor:
- aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die ten goede komen van de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers,
- competentieversterking noodzakelijk om werkbaar te kunnen werken
- aanpak van het psychisch welbevinden van de werknemers en werkgevers.
Het is aanbevolen om deze acties uit te rollen in navolging van het resultaat van een risicoanalyse en/of eerder uitgevoerde scan.
Voor andere verbeteracties kan men terecht bij maatregelen zoals de oproepen van ESF-Vlaanderen (bv. Drive). Daarnaast kan men als KMO ook beroep doen op steun voor opleiding en advies via de KMO-Portefeuille.
Doelgroep
Werkgevers die de werkbaarheid in hun onderneming willen verhogen.
Voorwaarden
- Alleen ondernemingen uit de profit- en socialprofitsector komen in aanmerking.
- Handelsvennootschap met rechtspersoonlijkheid zijn (nv, bvba, cvba, vof, …).
- Maatschappelijke of exploitatiezetel is in het Vlaams gewest gelegen.
Subsidie
Er is een maximale subsidie voorzien van 9.000 euro per onderneming. Uw onderneming kan maximaal 3 keer steun aanvragen en dat tot het maximum is bereikt of tot het budget van de werkbaarheidscheques uitgeput is.
Steunpercentage: 60%
Private cofinanciering (jouw aandeel): 40%
Steunplafond: 9.000 euro per onderneming
Verhoging dankzij de kmo-portefeuille
Er is een maximale subsidie voorzien van 5.000 euro per onderneming. De verhoging kan alleen aangewend worden in het jaar dat het plafond bij de kmo-portefeuille bereikt werd. Uw onderneming kan steun aanvragen tot het maximum is bereikt of tot het budget van de verhoging kmo-portefeuille uitgeput is.
Steunpercentage: 30% voor een kleine onderneming en 20% voor een middelgrote onderneming.
Voor bedrijven die hun plafond binnen de kmo-portefeuille bereikt hebben, zijn middelen vrijgemaakt voor een verhoging met maximaal € 5.000 voor acties rond werkbaar werk.
Verhoging dankzij mtech+
Deze maatregelen (werkbaarheidscheque en de verhoogde kmo-portefeuille) kunnen gecombineerd worden met de projectsubsidies van mtech+.
Aanvragen
Meer info - contact
Departement Werk & Sociale economie
Afdeling ESF & Duurzaam ondernemen
Maatregelen Werkbaarheidscheque en verhoging KMO-Portefeuille
Koning Albert II-laan 35
1030 Brussel